In het oog van de storm

Datum

“Pfff. Nou, als ik dat van tevoren had geweten!” Ik heb een vertwijfelde vader aan de lijn. Twee jaar geleden werd hij smoorverliefd op z’n huidige vrouw. Hij heeft twee zoons, zij alleen een kinderwens. Vorig jaar zijn ze, nog steeds op de wolk van hun verliefdheid, gaan samenwonen. In eerste instantie was er een klik tussen haar en zijn kinderen. Maar eenmaal samen onder één dak heeft die wolk donkere randjes.

“Ze kan niks van mijn kinderen hebben. Ze staan te lang onder de douche, ze laten hun rommel slingeren, zitten op haar plek op de bank voor de tv. Alles irriteert haar mateloos”. En dat is blijkbaar al een paar keer uitgemond in fikse confrontaties. Ze willen graag nog een kind van hen samen, maar na de afgelopen tijd zijn er bij hem twijfels gerezen of dat nou wel zo’n goed idee is. “Als dit zo blijft, en we krijgen nog een kleintje, dan zadelen we die straks ook op met wonen in twee huizen. Daar pas ik voor” zegt hij.

Ik kan hem geruststellen. Dit blijft waarschijnlijk niet zo. Maar het is wel tijd voor actie.

Ik zie in mijn werk als (bege)leider van teams, met name in fusietrajecten, én in mijn werk als coach van samengestelde gezinnen heel veel parallellen. Immers, je gooit twee culturen op een hoop, en probeert daar dan samen een nieuwe vorm voor te vinden. Dat gaat niet vanzelf.  In de theorie rondom teamontwikkeling wordt veel gesproken over fasen waar een team doorheen gaat. Bruce Tuckman, een Amerikaanse psycholoog,  heeft het bijvoorbeeld over 5 fasen van teamontwikkeling. Die kun je ook toepassen op je nieuwe gezin. Kijk maar:

  1. Vormende fase. Een team of een gezin wordt gevormd. Er wordt voorzichtig afgetast wat voor vlees er in de kuip zit. Er is enthousiasme, hoop voor de toekomst en veel vertrouwen in een goede afloop. Teams kunnen daar heel lang in blijven hangen, omdat de volgende fase een hoop gedoe oplevert. Op de werkvloer blijven we daar vaak een beetje omheen draaien. Maar thuis, waar je kunt ontspannen en veel meer jezelf wilt zijn, lukt dat niet. En dat is maar goed ook. Al voelt dat in eerste instantie natuurlijk helemaal niet zo.
  2. Stormende fase. De naam zegt het al: de wind steekt op. Die is bij vlagen zo sterk dat de boel overhoop waait. In deze fase gaan teamleden, maar ook nieuwe gezinsleden, met elkaar de strijd aan. Hier worden de conflicten die er écht toe doen uitgevochten. Het gaat over waarden, omgangsvormen, rituelen. Het gaat erover of je er écht bij wil horen, of dat je eigenlijk diep van binnen niet bereid bent om je te committeren. Het is een soms pijnlijke, maar heel belangrijke fase in de vorming van een nieuwe groep. Of dat nou een team is of een samengesteld gezin. In een werksituatie kun je afscheid nemen als je er niet bij wil horen. In een gezinssituatie kán dat niet. Zeker jonge kinderen zijn afhankelijk van hun ouders. Dus is het zaak om te leren hoe je op een constructieve manier conflicten aangaat en oplost. Met respect voor elkaar én ieders emoties, mening en gezichtspunt. Als dat niet lukt, dan strandt het samengestelde gezin. Als dat wel lukt, dan heb je grote kans op succes. Op een fijne plek voor alle gezinsleden. Op een warm thuis.
  3. Normerende fase. In deze fase krijg je onderling veel meer verbinding met elkaar. Je hebt elkaar leren kennen op goede en slechte momenten, en je leert om samen nieuwe regels, normen en waarden vast te stellen. Er ontstaat onderling vertrouwen.
  4. Performende fase. In deze fase gaat een samengesteld gezin echt prestaties leveren vanuit samenwerking. Er wordt bijvoorbeeld overlegd over de vakantiebestemming, wie er meegaat en hoe je het leuk houdt met elkaar.

Leuk bedacht natuurlijk, maar hoe zorg je er nou als ouder van een samengesteld gezin voor dat je op een beetje lekkere manier van de ene in de andere fase rolt? Hoe begeleid je nou zo’n proces? Hoe hou je jezelf als ouder van een samengesteld gezin overeind? Hoe hou je elkaar als partners vast? Hoe kom je op adem?

Precies dát leren we je in onze leergang. Want het is leuk opgeschreven allemaal, maar er komt veel bij kijken. Je rolt van de ene emotie in de andere. Verliefd op je partner. Pijn om je scheiding. Rouw van je kinderen. Schuldgevoel, woede, teleurstelling naar je ex. Gedoe om geld. Roze wolk van hoop op een fijne toekomst met je nieuwe gezin. Idealen die wel of misschien niet waar worden. En ga zo maar door.

Wat we je bieden? 5 workshops, intervisie en begeleiding. Het traject duurt 4-5 maanden.  De onderwerpen die aan bod komen:

.Je maakt deel uit van een groep ouders van samengestelde gezinnen. Daar vind je erkenning en herkenning. En heel veel wijsheid over hoe je met de storm in je leven kunt omgaan. We geven je praktische tools om het gesprek aan te gaan. Om te gaan met de emoties van je gezinsleden, je partner. Én die van jezelf.

Je bent niet alleen. En zeker niet de enige.

Meld je aan! Kijk op onze website. Een losse workshop volgen kan natuurlijk ook.

Introductieaanbieding

Omdat we in september van start gaan hebben we voor snelle beslissers een introductieaanbieding. Meld je je voor 15 mei aan, dan krijg je het hele traject voor 1299,- p.p. (normaal 1899,-). Kom je samen met je partner dan betaal je 2499,- per koppel (normaal 3499,-).

Wil je eerst eens rustig van gedachten wisselen? Bel dan met Karen op 06-22520321. Mailen mag ook: contact@bonusfamilie.nl

Wacht niet langer. Want het kan zoveel mooier, leuker en liefdevoller.