Help! Zijn ex verknalt mijn leven!

Datum

“Ze is er de héle tijd. Zelfs als ze er niet is!’’, vertelt Marjolein. Ze woont samen met Dirk en hun drie kinderen. Twee van hem en één van haar. “Ze belt iedere avond een uur met de kinderen als ze bij ons zijn. En altijd onder het eten! Ze wordt boos als Dirk vergeet de voetbalspullen mee te geven voor het weekend. Hij krijgt instructies over wat de kinderen in hun lunchbox mee moeten naar school. Ze is op álle verjaardagen van mijn schoonfamilie. En Dirk doet niks. Die voelt zich zo schuldig, dat ‘ie alles over z’n kant laat gaan. En als de kinderen bij haar zijn, dan hebben Dirk en ik ruzie. Over haar. Ik ben er zó klaar mee!” Boos is ze. Tranen in haar ogen.

 

De ongemakkelijke waarheid is, dat in een samengesteld gezin de exen er altijd bij horen. Of je dat nou leuk vindt of niet Daar moet je mee dealen. Maar doe je dat nou?

 

Het kan ook anders. Het kan ook op een manier die wél werkt. Kijk maar.

 

  1. Erken je eigen gevoel

 

Herken je je in het verhaal van Marjolein? Begin dan met het erkennen van je eigen gevoel. Het is oké om hiervan te balen. Het is namelijk hartstikke lastig. Jezelf daar de ruimte voor geven is belangrijk. En ook belangrijk is, dat je jezelf er niet om veroordeelt. Jij bent immers ook maar gewoon een mens.

 

  1. Verplaats je eens in de ex!

 

Maar er is in dit verhaal natuurlijk ook nog een ander perspectief. De ex van Dirk mist haar kinderen als ze bij hun vader zijn. Ze kan de helft van de tijd niet voor hen zorgen. Misschien voelt het voor haar als falen dat het huwelijk met Dirk is stukgelopen en dat haar kinderen nu in twee huizen moeten wonen. Met een stiefmoeder waar ze ook niet om gevraagd hebben.

 

Het helpt enorm als je je als nieuwe partner kunt inleven in het perspectief van de exen. Dat maakt alles zachter. Wat je verder ook van hem of haar vindt. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen grenzen mag aangeven. Maar het helpt als je dat doet vanuit compassie. Omdat jij ook begrijpt dat het lastig is om je kinderen de helft van de tijd te moeten missen bijvoorbeeld.

 

  1. Samen sterk

 

Maak een plan! Ga er samen met je partner eens echt voor zitten. Zorg voor oppas voor de kinderen zodat je niet gestoord wordt en zet samen op een rij wat belangrijk voor jullie is. Vanuit welke waarden jullie de kinderen opvoeden bijvoorbeeld. Wat jullie als gezin samen willen doen en wat je graag samen met je kinderen alleen doet. Welke rituelen of gewoonten bij jullie gezin horen. Hoe jullie met elkaar communiceren. En dus ook hoe jullie de plek van jullie ex-partners zien in jullie gezin. Hoe helderder die plek, hoe meer rust er in je gezin komt.

Spreek met elkaar af, dat jullie het plan regelmatig samen bespreken. En eventueel bijstellen als dat nodig is.

 

 

  1. Ga in gesprek

 

En dan komt eigenlijk het lastigste deel van de oplossing. In gesprek gaan met beide ex-partners. Dat heeft de meeste kans van slagen als iedereen bereid is om echt naar elkaar te luisteren en de verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf. Soms is het beter om zo’n gesprek onder begeleiding te voeren omdat je van tevoren weet dat de emoties flink hoog op kunnen lopen.  Emoties zijn prima, dat ze hoog oplopen ook. Maar zorg er samen voor dat dat op een constructieve manier gebeurt. Vooral in het belang van jullie kinderen. En hoe je dát doet, daar kom ik in een volgende blog op terug.

 

Marjolein en Dirk zetten alle bovenstaande stappen. Ze betrekken hun beide exen bij hun plan en hoewel de sfeer eerst ongemakkelijk is, slagen ze erin om met elkaar tot overeenstemming te komen. Ze besluiten om regelmatig met elkaar om tafel te gaan om de situatie te bespreken. De kinderen merken dat het rustiger wordt, en daar vaart iedereen wel bij.

 

Ook behoefte aan oplossingen en praktische handvatten om van je samengesteld gezin weer een fijn thuis te maken? Plan een afspraak via de agenda voor een vrijblijvend gesprek. Of neem contact op via 06-22520321 of contact@bonusfamilie.nl