Help! Ieder gesprek in mijn samengestelde gezin eindigt in ruzie!

Datum

Help! Ieder gesprek in mijn samengestelde gezin eindigt in ruzie!

Herken je dat? Dat ieder gesprek binnen je samengestelde gezin spannend is? Dat ruzie, onbegrip, slaande deuren en boze gezichten altijd op de loer liggen als je iets op tafel wilt leggen wat je dwars zit? Niemand gedijt goed onder voortdurende spanning. Dat kost je namelijk bakken met energie. Energie die je ook aan leuke dingen kunt besteden.

 

Er is een manier om goed met elkaar in gesprek te zijn. Samen te gaan werken en afspraken te maken. Dat is in alle gezinnen een uitdaging, maar in samengestelde gezinnen helemaal. De oplossing? Een gezinsgesprek. Ik leg hieronder uit hoe je dat doet.

 

 1. Elke week samen zitten

Plan, liefst één keer per week, een gezinsgesprek. Trek daar minstens een uur voor uit. Alle gezinsleden nemen daaraan deel, ook de jongsten (de ervaring leert dat een kind van 4 jaar al heel goed kan deelnemen). Maak een agenda. Ieder gezinslid mag daar dingen op zetten. Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld zijn: de hoeveelheid schermtijd van de kinderen per dag. Het in de schuur zetten van fietsen. Wie er gaat over de afstandsbediening als er TV wordt gekeken. Maar het kan ook gaan over emoties. Hoe gaat het met iedereen? Hoe zit iedereen erbij?

 

 1. Alles op tafel

Degene die iets heeft geagendeerd krijgt het woord. Hij of zij vertelt waarom het onderwerp is geagendeerd en wat hij of zij graag zou willen. Verken met elkaar alle standpunten en zorg dat iedereen gehoord wordt. Zorg ervoor dat echt alles gezegd mag en kan worden. Vraag dus door.

 

In principe is het gezinsgesprek democratisch: de meeste stemmen gelden. Maar als er iemand tegenstemt stel je altijd de vraag: wat heb jij nodig om erin mee te gaan? Voeg dat wat de tegenstemmer zegt toe aan je besluit.

 

Een voorbeeld: iemand agendeert het punt Waar gaan we heen op vakantie?

 

Je inventariseert eerst alle ideeën, en je doet dat als volgt:

 

 • Je vraagt: Wie heeft er een idee? Iemand antwoordt: Italië!
 • Je vraagt: wie vindt dat ook? Twee anderen knikken.
 • Je vraagt: wie heeft er een heel ander idee? Iemand roept: Ik wil naar Frankrijk!
 • Je vraagt wederom: wie vindt dat ook?

Op deze manier verken je alle ideeën. Daarna breng je ze in stemming. Dat doe je als volgt:

 

 • Iedereen mag maar één keer stemmen (in dit voorbeeld zijn er zes deelnemers aan het gesprek)
 • Wie is er voor Italië? Van de aanwezigen steken er vier hun hand op. Twee niet.
 • Wie is er voor Frankrijk? Van de aanwezigen steken er twee hun hand op. Daarmee valt de keuze dus op Italië.
 • Dan komt de belangrijkste vraag. Die stel je aan degenen die voor Frankrijk waren. Je zegt: wat jammer dat jouw voorkeur niet is gekozen. Wat heb jij nodig om erin mee te kunnen gaan dat we naar Italië gaan? Het antwoord kan dan bijvoorbeeld zijn: dan wil ik dat we gaan kamperen in plaats van in een hotel.
 • Vervolgens verrijk je het besluit “We gaan naar Italie” met “en we gaan kamperen”. En dan breng je het besluit opnieuw in stemming. Net zolang tot iedereen vóór stemt.

Het kan best zijn dat je na drie rondjes stemmen nog steeds geen volledige meerderheid hebt voor je besluit. Dat kan je zo laten. In principe kan op vakantie gaan naar Italië net zo fijn zijn als naar Frankrijk.

 

Je kunt er ook voor kiezen om te kijken waaróm je met elkaar niet tot een besluit kunt komen. Wat er werkelijk speelt. Het kan best zijn dat een aantal gezinsleden het stiekem helemaal niet ziet zitten om met elkaar op vakantie te gaan, maar dat niet durft te zeggen omdat hij of zij vader of moeder niet teleur wil stellen.  Dan maakt het niet uit welk idee je voorlegt, maar kom je niet tot een besluit omdat er eigenlijk iets anders speelt.

 

Hoe je zo’n gesprek over wat er wérkelijk speelt op een goede manier voert, dat leren we je in de Leergang van Bonusfamilie. We leren je gesprekstechnieken uit Deep Democracy. Die methode is ontwikkeld om juist de zaken die ‘onder water’ spelen op tafel te krijgen en tot echte gedragen besluiten te komen.

 

Nieuwsgierig? Onze leergang start in het najaar van 2021. Je kunt ook losse workshops volgen of kiezen voor één-op-één-begeleiding. Bel Karen op 06-22520321 of mail via contact@bonusfamilie.nl. Je bent van harte welkom.