Hoe overleef ik de vakantie met mijn samengestelde gezin!?

Datum

Hoe overleef ik de vakantie met mijn samengestelde gezin!?

“Ik ben hier verdorie toch niet de buschauffeur van het schoolreisje!” brult mijn lief over de camping.  Hij is rood aangelopen en beent boos weg van de eettafel voor de tent. Tijdens de avondmaaltijd, maar ook gedurende de rest van de afgelopen dagen praten de kinderen eigenlijk alleen maar met mij.  Door de vermoeidheid van de reis, de Zuid-Franse warmte en het slechte slapen gooien mijn dochter en zoon alle ballen op mama. Ik ben immers hun moeder, lees: hun anker in een onbekende omgeving. En de jongste vibreert daar vrolijk op mee. Mijn lief, de stiefvader van mijn oudste twee komt er niet aan te pas. Veel gezelliger wordt het die vakantie niet. We slagen er niet in om dat patroon te doorbreken. Voor mij betekent dat, dat ik overdag voornamelijk met de kinderen bezig ben. Als ze dan eindelijk in hun nest liggen moet ik de klaagzang van mijn man aanhoren over hoe hij genegeerd wordt. Arme ik. En arme hij. Het is geen vakantie waar we lekker uitgerust van thuiskomen zeg maar.

 

Heb jij er ook al buikpijn van? Van de gedachte dat je met je samengestelde gezin in een te kleine, te warme auto 1000 kilometer moet reizen naar de zon? Om daar op de camping te constateren dat die vakantie toch niet zo zonnig is als die je in gedachten had? En dan heb ik het niet over het weer. De spanning kan met je eigen en je bonuskinderen hoog oplopen. Maar het kan ook anders! 8 tips om het samen leuk te houden in verre (of nabije) oorden.

 

  1. Laat je ideaal los

 

Open deur misschien, maar het werkt wel echt zo. Op vakantie gaan is voor samengestelde gezinnen vaak een beproeving. Twee, soms drie weken lang op elkaars lip zitten vergroot de spanning die er vaak thuis al is alleen maar uit. Hou er rekening mee. Gedoe hoort erbij. Als je dat in je achterhoofd houdt kan het zomaar ineens meevallen. En bedenk ook dat het niet per sé hoeft hè, met het hele samengestelde gebeuren op vakantie. Er zijn gezinnen die ervoor kiezen om als ouder alleen met hun kinderen op vakantie te gaan bijvoorbeeld. Kies vooral wat het beste bij jullie past.

 

  1. Oefen!

 

Je hóeft natuurlijk niet meteen drie weken op elkaars lip te gaan zitten. Een weekendje kamperen kan al een hoop duidelijk maken over waar je tegenaan kunt lopen als samengesteld gezin. Probeer het gewoon eens uit. Schiet niet meteen in je allergie als de puber van je man z’n snor drukt voor de afwas, maar zie het als proefvakantie. En bespreek het na met je gezin. Wat ging goed? En wat niet? En ga dan naar tip 3.

 

  1. Maak afspraken

 

In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je een gezinsgesprek voert. Doe dat vooral een paar keer voorafgaand aan jullie vakantie en maak heel duidelijke afspraken waar iedereen zich aan houdt. Wie doet de afwas? Wie kookt? Welke dingen doen jullie samen? Welke apart? Mogen kinderen alleen achterblijven op de camping of in het hotel terwijl jij met je lief een fietstochtje maakt? Hoeveel zakgeld krijgt elk kind? En wat mag daarvan gekocht worden? Zomaar wat dingen die tijdens een vakantie ineens explosief kunnen worden. Bespreek ook wat jullie doen als er wel een conflict ontstaat. Een afkoelperiode bijvoorbeeld, binnen 24 uur erop terugkomen, sorry zeggen. Schrijf de afspraken op. Hang ze desnoods in je tent of caravan op een plek waar iedereen ze kan lezen. Het helpt als je van te voren weet hoe je dingen kunt hanteren.

 

  1. Plan je vakantie

 

Met een samengesteld gezin is op vakantie zo ongeveer alles onvoorspelbaar. Tip 3 helpt je om daar vast op voor te sorteren, maar het is ook uitermate handig om van tevoren te weten waar je heengaat. Dus reserveer vooral een plek op een fijne camping of in een hotel of appartement. Niks is zo stressvol om na een dag reizen in een warme auto met ruziënde pubers op de achterbank bij iedere accomodatie het bordje ‘vol’ tegen te komen. Zie je het al voor je? Jij met een verhit hoofd, kloppend hart en een bezwete rug en geen plek om te overnachten? Dat wil je niet.

 

  1. De exen

 

Kinderen vinden vakantie fantastisch, maar vakantie met je bonusfamilie betekent meestal dat jouw kind of dat van je lief z’n vader of moeder moet missen. Maak nadrukkelijk tijd voor facetime- of telefoongesprekken tussen de kinderen en de thuisblijvende ouder.

 

  1. Tijd voor je eigen volk

 

Spreek van tevoren af dat je een paar keer als ouder alleen met je eigen kinderen op stap gaat. Kinderen en ouders vinden dat over het algemeen ontzettend fijn. En misschien is het ook leuk om een ‘jongensdag’ en een ‘meisjesdag’ te doen. Of verzin een variant die goed bij jullie past.

 

  1. Zorg voor een eigen plek

 

Het helpt als iedereen zich af en toe kan terugtrekken uit de drukte. Iedereen z’n eigen kamer, tentje of slaapcabine geeft een hoop lucht. Zorg dat je als bonusouders ook een eigen plek hebt waar je niet gestoord wordt (behalve in noodgevallen natuurlijk)

 

  1. Vergeet jezelf niet (en je partner!)

 

Eigenlijk hoort deze op nummer 1. Alles begint bij jou en bij je partner. Zorg goed voor jezelf en voor je relatie. Spreek met elkaar af dat je minstens 1 uur per dag aan elkaar besteedt. Wandel een eind, drink samen een glas wijn, heb een goed gesprek. Luister naar elkaars frustraties en zoek samen naar oplossingen. En zorg er ook voor dat die gesprekken geen klaagzang worden. Je bent ten slotte samen op vakantie. Zorg ervoor dat je samen geniet.

 

Wil je na deze zomer echt aan de slag met je samengestelde gezin? Loop je regelmatig tegen zaken aan waar je je geen raad mee weet? Meld je dan aan voor een workshop of de leergang bij Bonusfamilie. Je wordt begeleid door een team van deskundigen en leert hoe je grip krijgt op de ingewikkelde dynamiek bij jou thuis. Uniek in onze aanpak is, dat je deel uitmaakt van een groep ouders van samengestelde gezinnen die precies weten hoe het voelt, waar jij tegenaan loopt. In die groep zit heel veel wijsheid over hoe je van je samengesteld gezin weer een fijn thuis maakt voor alle gezinsleden. Kijk op www.bonusfamilie.nl voor meer informatie. Of bel of mail Karen op contact@bonusfamilie.nl of 06-22520321.