Marieke van Ginkel

Ik ben Marieke van Ginkel en woon in Onnen. Ik ben een vakidioot als het gaat om de vraag hoe je regie kunt nemen over je leven. Over hoe je prettig kunt samenleven en daarin zo veel mogelijk vrijheid kunt ervaren. Dit loopt als een rode draad door mijn bestaan.

Ik voelde ooit een enorme frustratie over hoe je moet leidinggeven terwijl je niet de baas bent. Dat was vooral in situaties waarbij ik mensen moest zien mee te krijgen. Terwijl ik wel strepen had om op te staan. En dat zijn situaties die je ook bij samengestelde gezinnen veel ziet.

Paardencoach

In mijn werk maak ik veel gebruik van paardencoaching. Het aansturen van paarden werkt op dezelfde manier als het aansturen van mensen. Alleen heb je geen taal tot je beschikking. Een paard luistert niet naar woorden maar naar lichaamstaal. Er zijn vijf basics van leiderschap die je moet beheersen om een kudde fijn te laten functioneren. En daar gaan we mee aan de slag.

Stralend de deur uit

Ik krijg veel mensen met angst voor paarden. Die gaan allemaal stralend de deur uit. Ik leer ze namelijk hoe ze de regie kunnen nemen. Op het moment dat je jouw regie vergroot is de angst verdwenen. Als je de handrem in de hand hebt, waarom zou je dan bang zijn? Diep van binnen kun je overtuigingen hebben die je in de weg staan om aan te sturen. En precies dat is wat ik eruit haal.

Effectief bij samengestelde gezinnen

Een samengesteld gezin is als een kudde, maar dan net even iets ingewikkelder. Kuddes hebben een bepaalde manier van doen. Dat hebben ze ook in hun geheugen. Een samengesteld gezin bestaat uit twee, soms wel drie ‘sub-kuddes’. Daarin kan strijd ontstaan. Dat heb je te begeleiden. Het leiden van een gezin is al een hele kunst. En het leiden van allemaal ‘sub-kuddes’ dat vraagt nog meer bewustzijn van je leiderschap. ‘Sub-kudde-gedoe’ geeft strijd. Ik leer je daarbij hoe je voorkomt dat je in allerlei discussies en gedoe terecht komt. Je leert te sturen op wat je wel wilt. En zo van ploeteren naar toveren te gaan.

Een levend laboratorium

Paarden hebben behoefte aan goed leiderschap. De oefening met het paard geef je veel helderheid over de kracht van jouw leiderschap. Maar ook over je valkuilen. Dat levert je verrassend veel op bij je ouderschap in het gezin. Wat dan?

Wat het je oplevert

Je leert gezonde grenzen te stellen zodat je geeft wat je te bieden hebt. Zonder jezelf te verliezen. Je ziet wat je concreet moet doen om leiderschap te pakken. En je gaat ervaren hoe simpel dat eigenlijk is. Als je daar vat op hebt, zul je zien dat je dag met minder conflicten eindigt. Omdat je het ervaart kun je het ook goed onthouden. Wat je hier leert vergeet je niet snel.

Misschien nog leuk om te weten:

Bekijk ook: